Ishrana petomesečne i šestomesečne bebe

Ne žurite sa čvrstom hranom!

Beba je podložnija alergijama ako se porani sa uvođenjem čvrste hrane.S'obzirom na to da digestivni trakt kod odojčeta nije dovoljno zreo, a imuni sistem nije još dovoljno razvijen česte su alergijske reakcije.Bebe najčešće reaguju na proteine mleka,žitarice koje sadrže gluten,belance i citrusno voće. Većina beba može da se prilagodi ranom uvođenju nemlečne dohrane.

Kada je beba spremna na čvrstu hranu?

-Beba samostalno sedi

-Zainteresovana je za hranu kada neko od ukućana jede

-Okreće glavu

-Naginje se ka tanjiru ili ponuđenoj hrani i otvara usta

-Simulira žvakanje

Kako je već beba navikla na ukus mleka nije isključeno da će da reaguje negodovanjem na nepoznatu namirnicu.Strpljenje i upornost su najvažniji dok hranite svoju bebu. Kada svojoj petomesečnoj odnosno šestomesečnoj bebi počnete da uvodite čvrstu hranu savetuje se da krenete sa par kafenih kašika pripremljenih žitarica.Uglavnom je to pirinčana kaša

Ukoliko beba nije zadovoljna novim ukusom i hranom možete joj ponuditi mleko pa čvrstu hranu i tako dva puta u toku dana. Beba će se osećati sigurno dok je hranite u krilu. Hranilice odnosno stoličice se uvode nešto kasnije kada dete može samostalno da sedi.

Pravilo "četiri dana čekanja"

Nove namirnice su uvek novi izazovi za bebe.Pravilo "četiri dana čekanja" može biti više neg korisno jer na taj način proveravate da li je dete alergično na neku namirnicu.Nova hrana može da izazove bol u stomaku, gasove, nadutost kao i promenu boje i konzistenciju stolice.Pa hajde da vidimo kako to izgleda u praksi..

Od ponedeljka počnite bebi da nudite pirinčanu kašu. Četiri dana uzastopno dajete samo pirinčanu kašu.Posle četvrtog dana dodajte novu namirnicu na primer šargarepu.Nove namirnice bebi dajete ujutro ili u rano popodne kako bi ste pravovremeno odreagovali odlaskom kod lekara ako namirnica izazove alergijsku reakciju

Beba sa pet meseci može jesti:Pirinač,šargarepu,jabuku,krompir,kukuruzno brašno

Beba sa šest meseci može jesti:Krušku, bananu, kajsiju, avokado, tikvice, karfiol, brokoli, blitvu, spanać, bundevu, piletinu..

Prosečna količina hrane za šestomesečnu bebu

Žitarice:četiri kašike

Voće:od dve do šest kašika

Povrće:od četiri do sedam kašika

Meso:jedna kašika

Ceđeni sok:od 30 do 60ml

Mleko:od 750 do 900ml


Da se vratite nazad klikni OVDE