Proteini u mokraći

Proteini su esencijalni elementi naše ishrane koji su nužni za izgradnju i održavanje mišićne mase. No, nepravilna funkcija bubrega može dovesti do njihove pojave u mokraći. Ovaj fenomen se naziva proteinurija, a može ukazivati na niz zdravstvenih problema.


Proteini se obično ne nalaze u urinu, jer su njihovi molekuli preveliki da bi ih bubrezi mogli filtrirati i izlučiti kroz mokraću. Međutim, kada bubrezi ne rade ispravno, protein može prodreti u urin. Proteinurija se obično otkriva testiranjem uzorka mokraće,a vizuelno možete primetiti da je mokraća mutna i penušava


Mnogi faktori mogu uzrokovati proteinuriju, a neki od najčešćih su dijabetes, visoki krvni pritisak, bolesti bubrega, infekcije i upale, i određeni lekovi. Međutim, u nekim slučajevima, proteinurija može biti uzrokovana i prekomernim unosom proteina u ishrani, što se događa kada telo ne može uspešno razgraditi sve proteine.


Prekomerni unos proteina u ishrani može biti štetan za zdravlje bubrega. Kada telo obrađuje proteine, nastaju azotni ostaci koji se izlučuju kroz mokraću. Ako se konzumira previše proteina, bubrezi se mogu preopteretiti i oštetiti. Oštećeni bubrezi neće biti u mogućnosti da učinkovito filtriraju proteine, što dovodi do njihove pojave u mokraći.


Međutim, to ne znači da bi svi trebali izbjegavati proteine u ishrani. Proteini su ključni za izgradnju mišićne mase i održavanje zdrave telesne težine. No, važno je izbjegavati prekomjerni unos proteina, posebno ako imate rizik od bolesti bubrega. Preporučena dnevna količina proteina varira zavisno od dobi, pola, fizičke aktivnosti i drugim faktorima i u principu ne bi trebala da bude ispod 1 grama po kilograqmu telesne mase i ne više od 2,5gr/kg ako ste aktivan sportista.


Ukratko, prisutnost proteina u mokraći može ukazivati na niz zdravstvenih problema. Ako primetite da imate proteine u mokraći, svakako se obratite svom lekaru kako biste utvrdili uzrok proteinurije. U međuvremenu, možete smanjiti unos proteina u ishrani i pokušati ukloniti druge moguće uzroke proteinurije, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska.Neke od mera koje možete preduzeti su:


1. Pijte dovoljno vode

2. Kontrolište krvni pritisak

3. Kontrolištie šećer u krvi

4. Održavajte telesnu težinu

5. Izbegavajte pušenje


Važno je redovno proveravati funkciju bubrega kroz testove koje propisuje lekar. Ako primetite bilo kakve simptome koji ukazuju na probleme s bubrezima, kao što su bolovi u donjem delu leđa, oticanje ruku i nogu ili promene u urinu, odmah se obratite lekaru.


Da se vratite nazad klikni OVDE