Koliko vode treba piti dnevno?

Čuli ste da treba piti osam čaša vode dnevno, ali da li je to tačno? Rehidriraju li neka pića vaše telo bolje od drugih? Saznajte više o tome zašto je dobra hidratacija važna, koliko tečnosti nam zaista treba i kako telo održavati hidriranim .

Zašto je hidratacija važna?

Oko 60% našeg tela čini voda i ona igra mnoge važne uloge - od pomoći u održavanju normalne telesne temperature, do podmazivanja zglobova, nošenja hranljivih sastojaka po vašem telu i pomoći da se rešimo svarene hrane.

Iako naša tela sadrže puno vode, svakodnevno gubimo značajnu količinu kroz urin, znoj, čak i disanjem. U stvari, oko 50% vode koju gubimo zapravo gubimo kroz našu kožu

Dehidriranost nas čini umornim dekoncentrisanim ,a duža izloženost dehidrataciji vodi do ozbiljnijih zdravstvenih problema

Potrebe za vodom se razlikuju od osobe do osobe.Zavisi od više faktora:Klime,fizičke aktivnosti,hrane koju ste konzumirali...Za odrasle osobe se preporučuje oko dve do tri litre vode dnevno.Zanimljivo je da je ukupna preporuka vode zapravo veća, ali oko četvrtine vode koju svakodnevno uzimamo dolazi iz hrane. I ne samo očigledna tečna ili sočna hrana - i čvrsta hrana sadrži malo vode. Čak i pečeni krompir sadrži skoro 70% vode!

Odabir hrane sa većim sadržajem vode može vam pomoći i u upravljanju zdravom telesnom težinom, zato što veći sadržaj vode u hrani smanjuje njenu „gustinu“ - pružajući veću količinu da biste bili zadovoljni, sa relativno manje kalorija. Primeri hrane sa većim sadržajem vode uključuju supe, variva, voće, povrće, jogurt..

Šta se dešava ako se prehidriramo?

Ponekad će vam trebati više tečnosti nego što je uobičajeno - kada je zaista vruće ili ako puno vežbate i preznojavate se - ali važno je imati na umu da ne preterujete. Previše vode može biti opasno jer može poremetiti normalnu ravnotežu elektrolita u vašem telu. Dakle, nemojte imati više od 1-1,5 litara vode na sat u bilo kom trenutku.

Da li je voda jedini način da se hidriramo?

Voda je naravno odličan izbor za održavanje hidratacije. Međutim, sposobnost pića da hidrira nije samo u tome koliko vode sadrži. Ostali faktori poput sadržaja ugljenih hidrata i elektrolita takođe mogu uticati na količinu vode koju vaše telo zadržava. Odličan primer za to je mleko - nedavna studija sugeriše da mleko može biti jednako efikasno kao i voda za rehidraciju

Sportska pića su takođe dobar izbor ali samo za ljude koji intezivno treniraju jer u sebi sadrže elektrolite i šećer koji običnim ljudima nije neophodan u toj količini

Pa hajde da vidimo orjentaciono koliko vode vam treba dnevno


Unesi svoju težinu u kg
Unesi vreme fizičke aktivnosti u satima (ako je nije bilo upiši "0")

Kako da utvrdim da li sam dehidrirao-la?

Najbolji način da proverite vaš nivo hidratacije je kroz vašu mokraću. Ako je mokraća skoro providna ili žuta, sve je u redu. Ako je tamna i ima jak miris, verovatno treba da počnete da pijete više tečnosti.


Da se vratite nazad klikni OVDE