Šta je autofagija?

Autofagija je prirodni proces u kojem telo uništava i reciklira svoje ćelijske ostatke, popravlja oštećene organele i čisti se od toksina. Ovaj proces može biti podstaknut na nekoliko načina, uključujući redovno vježbanje.

Vježbanje može podstaknuti autofagiju na nekoliko načina:

-Fizička aktivnost povećava metabolički stres u telu, što može povećati proces autofagije

-Vežbanje povećava potrošnju energije u mišićima, što stvara potrebu za stvaranjem novih mitohondrija - organela koja je ključna za proizvodnju energije u ćeliji

-Autofagija se takođe koristi za razgradnju starih mitohondrija i zamenom novim, zdravim mitohondrijama.

Koje vežbe najbolje podstiču proces autofagije?

Da naglasimo odmah na početku! Bilo koji oblik fizičke aktivnosti povoljno utiče na proces autofagije međutim, studije su pokazale da kombinacija aerobnih i anaerobnih treninga najbolje podstiču proces autofagije

Autofagija i kalorijski deficit

Unosom manje kalorija u telu od bazalnog metabolizma smanjuje se nivo insulina u krvi i počinje proces autofagije.Višesatno gladovanje nam usporava metabolizam jer se na taj način telo brani i čuva energiju,te zbog toga nisam pristalica da se gladovanje sprovodi preko dana na duži period.Najbolji period za proces autofagije je noć,tada se telo prirodno regeneriše. Što praktično znači da poslednji obrok (večera) treba da nam bude što ranije.


Zaključak

Vježbanje ima brojne druge koristi za zdravlje, poput smanjenja stresa, poboljšanja raspoloženja i smanjenja rizika od raznih bolesti, poput dijabetesa i srčanih bolesti. Kombinacijom treninga i aktiviranja autofagije možemo pružiti dodatnu korist za telo i naše zdravlje.

Ukratko, vežbanje je odličan način za podsticanje autofagije u telu. Redovno vežbanje, zajedno sa pravilnom ishranom i drugim zdravim životnim navikama, može imati značajan pozitivan uticaj na zdravlje i dobrobit vašeg tela.


Da se vratite nazad klikni OVDE